matlagningstv

Jag har använt kvällen till att sitta i sängen och titta på de 3 första avsnitten av Sveriges Mästerkock på tv4 play. Det följer ganska mycket samma mall som det har gjort de 4:a tidigare åren. Jag sökte som deltagare på tiden när jag var köttis, jag åkte till sundspärlan i Helsingborg och presenterade en kall rätt (gubbröra) för produktionsteamet. Jag tror min samlade tv-tid kom upp i si så där 4:a sekunder och jag kom inte ens i närheten av att träffa tv-juryn, jag, min mat och persolighet var utdömd på 20 sekunder – jag är inte bra tv, helt enkelt – eller jag var inte bra tv då och jag tror inte jag har blivit bättre tv på sistone. Nu lockar det inte längre, hur skulle det se ut, en motsträvig vegan som inte vill hantera deras kött. Jag kunde ju servera en soja-hjort ytterfile till Mannerström – det kanske hade varit bra tv?

Efter det slog jag över till svt flow och såg Niklas mat, det är tydligen skillnad för det tycker jag är bra tv. Kanske att man rent av kan härleda skillnaderna till public service? Niklas är insprierande, motiverande och förbaskat småputtrigt bra tv, man känner att man gärna hade hängt med honom och snackat om mat, kanske lagat något ihop och gett honom olika heta saker och frågat ”Tycker du att det här är starkt?”.

Får man titta på och ha nöje av kött tv som vegan? är det okej om jag får idéer och hänförs av råvaruutbudet av grönsaker i Paris men måste jag bli lite miltant när de köper in hela duvor med alla inälvorna kvar? Flådda men med sina duninga små huvuden kvar.

Jag tror det hade varit hyckleri om jag bara förfasades, jag åt kött i 40 år och det finns inga bra (än så länge) veganska tv-program. Frågan är väl snarare, vad kan jag göra för att hjälpa till så att vi får mer vego-tv. Jag kan tycka att det är lite som i övergångstiden när man är helt ny vegan och man har kvar sin gamla skinnskor – ingen blir gladare av att jag kastar dem. Köper jag nya skor så blir de ju så klart djurfria veganskor (från t ex Green Laces – som hjälpt mig hitta fina skor till mina monsterfötter). Jag fick en skinnsoffa för väldigt många år sedan när jag flyttade in, en kompis hade den över efter sin far som precis hade gått bort och ville inte kasta den (och jag var inte vegan på den tiden) och behövde en soffa. Jag har inga planer på att byta den, jag behöver ingen ny soffa men jag tror att om jag skulle flytta så tar jag nog inte med den. Fram tills dess får den stå kvar, så jag är vegan med skinnsoffa. Det är ju inte jätteglammigt. Skillnaden där är ju att det finns en plan/tanke bakom – jag har fortfarande inte gjort någonting för att göra tv utbudet mera veganskt, Jag låter mina licenspengar betala kött tv. (vi får nog anleding att återkomma till det men jag anser alltså att hela världen borde bli veganer – jag har inte kommit på hur vi ska göra det än bara).

Sånt sitter jag alltså och funderar på.

Vill ni se hur det blev med den överblivna peston från igår på macka? Jag hade finskt rågbröd som jag bredde peston på, en tunn skiva tomat, en klick äggfri majonäs och lite hackade svarta oliver med smörgåskrasse på toppen.

pestomacka8_scaled

En reaktion på “matlagningstv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *