Pesto Rosso

Stressigt idag, behövde något att äta och hade ju de där torkade tomaterna (köpte 1.5 kg plommontomater på rea, torkade dem och då blev de 100 gram kvar – funderade på att göra pulver av dem) och fick idén att jag skulle kunna göra röd pesto så det gjorde jag. I vanliga fall när jag lagar mat gör jag en mise en place och förbereder de olika råvarorna så att det är klara att användas och sen sätter jag igång och lagar mat av dem. Det fina med den här peston är att man bara lägger ner det man vill ha i mixern och sen kör man ihop det medan pastan kokar, easy-peasy!

Jag har inte tidigare brytt mig så mycket om mängden av ingredienser utan hävdat att jag gillar recept utan mängdangivelse. Jag har pratat mig varm för mått som ”En näve”, ”lagom”, ”några” mm och sagt att man får smaka av efterhand för att kolla så det stämmer. Fast nu hade jag ju redan vägt de torkade tomaterna så det känndes helt normalt att notera hur mycket jag tog av de andra sakerna för att kunna tala om det för er, så bara för er: här är mitt första måttbestämda recept, Pesto Rosso

pesto3_scaled

40 gr pinjenötter,

100 gr paranötter,

100 gr torkade tomater,

1 liten buske rosmarin (som den ser ut färsk i januari),

2.5 dl olivolja,

20 svarta urkärnade kalamataoliver,

0.5 dl bjäst,

5 stora klyftor vitlök,

4-5 små hemrökta chipotle,

0.5 dl av pastavattnet.

Man kan säkert byta ut pinjenötter/paranötter mot andra nötter eller något som man tål, men jag gillar pinje- och paranötter så jag valde dem. Pinjenötterna började jag faktiskt med att rosta i en het panna – de tar bort lite av tvålsmaken. Rosmarinen är verkligen varken rolig eller billig så här års och den kan man byta mot något annat (tex basilika) om man har lust/inte gillar smaken/tycker bättre om något annat. Oliver tycker jag man ska välja kalamata om man kan, de smakar så mycket bättre än de billiga färgade. Bjästen är nog lite speciell om man inte är van vegan men man vänjer sig vid smaken och har man inte i mer än så här märks inte smaken och det ger bra struktur och man får i sig av b-vitamin som kan vara svårt att få tillräckligt av annars. 5 klyftor vitlök kan ha varit i mesta laget – ta mindre om du inte är vitlöksfantast. Min hemrökta chipotle är förvånansvärt mild och har ingenting av smaken från lägenhetsbrand/liquid smoke och kan nog ersättas med något som tex lättrökt tofu. Pastavattnet har bra med stärkelse och kan varieras så att man får den konsisten man vill ha på peston – min är hyfsat torr, jag täkte nämligen ha lite av den att bre på smörgås i framtiden – den påminner en hel del om tapenade.

Så: sätt på pastavatten, rosta pinjeötterna, blanda allt de andra i mixern, lägg i pinjenötterna också. Mixa. Slå vattnet av pastan när den är klar, slå tillbaks pastan i grytan, klicka ner ”lagom” mycket pesto, rör om ordentligt så att det fäster på all pasta. Jag åt min med tuppketchup (sriracha) och lite nymald svart peppar. Min pasta hade koktid på 15 minuter och det var lagom för att hinna göra pesto under tiden. Det blev en liten plastburk pesto kvar till mackorna. Och det blir inte mycket disk när all maten görs i mixern.

Ps. Jag kokte min pasta med en buljongtärning, det gör den lite roligare och ersätter salt i min värld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *