tryffel

Jag lovade att tala om hur det blev med tryffeln jag beställde när jag var förkyld. Det blev bra. Från början: Jag fick syn på i en matgrupp jag hänger i på facebook att en av de andra deltagarna hade plockat tryffel på sina ägor i Gotland (i Island för säger du på Island, så frågar islänningen om du bor på Sverige) som de sålde av och jag som inte hade ätit äkta tryffel tidigare tyckte det kunde vara roligt att försöka, så jag beställde ett par hundrabitar.

tryffel_scaledEftersom det var tryffeln som var stjärnan tänkte jag försöka hålla de andra smakerna ganska milda och fastnade för pasta med spenat i vitvinsås. Såsen finns det inget egentligt recept på för den kastade jag ihop efter vad jag trodde skulle bli bra och den skulle man kunna använda till bas för annat som man vill äta till pasta, jag kan tänka mig att den fungerar med färsk grön sparris eller i princip vilken annan primör som helst som man vill göra lite festligare.

Mycket enkelt, nämligen några stycken scharlottenlökar tunnt skivade (man skulle kunna finhacka dem men det blir så pilligt med scharlotten att jag ofta väljer den enklare utvägen att skiva tunnt) som får puttra på i ordentligt med olja sen stjälpte jag i en liten flaska vitt vin (- jag ska nog skriva något om det i framtiden för sen 2014 är det regel att det ska vara tydligt märkt på flaskan om den innehåller någonting man kan vara allergisk mot, det får som sideffekt att det är väldigt enkelt att kolla om vinet är vegan, tyvärr är vinerna från 2014 fortfarande ganska unga och utbudet väl tunnt men det blir ju bättre för var dag som går). När alkoholen ångat bort stjälpte jag i en paket iMat från Oatley och sedan en liten kopp med redning av maizena och när det puttrat ihop och blivit lite tjockare så vände jag i en låda med färsk spenat och drog den av värmen. Då får man en lite klibbig sås som fäster fint på pasta.

Har jag ungefär lika mycket sås som pasta så brukar jag röra ner pastan i såsen innan jag serverar men har jag mer av endera så portionerar jag upp det vid upplägget (för att det ska gå att spara vettiga rester). Såsen får en tydlig vinsmak man kan spä den ganska ordentligt om man vill tona ner det lite och man kan säkert ha i mer än bara lök om man vill ha den mer neutral (morot, celleri, persilja mm). Jag serverade som sagt med tunnt skivad tryffel och det var gott – men det var nog sista gången jag köpte tryffel det kostar lite mer än vad jag tycker det är värt, många andra tillfällen skulle jag nog säga kostar mer än det smakar men med just tryffel är det mer än det är värt för det smakade väldigt mycket och väldigt gott.

Det hade varit praktiskt om man kunde göra enkel radbrytning men mitt WP tema kastar in en extra blankrad och ger mig nytt stycke när jag bara vill byta rad – vore man riktigt på hugget kunde man nog rätta till det i HTML-koden men så viktigt är det inte för mig riktigt ännu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *