Svart salt

Det kom ett brev på posten – det innehöll en påse svart salt.

Jag visste inte ens att det fanns svart salt men det kom från en betrodd vegansk källa (tack!). Det är alltså ett rosa pulver som luktar fis – mycket praktiskt. Eller ja, det har en tydlig svaveldoft och om man jobbar med att sälja det påstår man att det påminner om äggula. Det är väl just det äggiga som gör det intressant att använda i matlagning om man nu inte äter ägg och tycker att det skulle vara gott att äta ägg.

<anekdot> För ett par år sedan hittade jag äggfri (chipotle-)majonäs hos Astrid och Aporna och tyckte att ”wow, fett nice majo på det” för att upptäcka att den smakade precis som jag kom ihåg att majonäs smakar och att det faktiskt inte är en smak jag saknar. Den hade den här smaken och jag är rätt säker på att de måste ha haft svart salt i. </anekdot>

Det används tydligen i det indiska köket och där heter det Kala Namak som då gissningsvis betyder svart salt (eller rosa fispulver). Jag fick för mig att jag skulle äta det med avokado, så jag gjorde mackor med tomater (och annan äggfri majonäs som inte smakar ägg utan som mer är som en solrosoljekräm jag använder istället för smör) som jag la tunt skivad avokado på och sprinklade rosa magisk äggsalt på. Resultatet blev ovanligt ägglikt (för en vegan då alltså – men jag misstänker att det är otäckt likt även för en ovo-lakto vegeterian men jag har inte hittat någon sådan att fråga). Jag åt raskt för mycket och mådde lite lätt illa där jag satt och rapade ägg.

Det är en väldigt speciell äggsmak och det går inte att säga att man rakt av kan byta ut ägg mot svart salt, jag tror det skulle fungera helt perfekt om man rörde ihop en kletig röra med krasse och svart salt och hade på rostat bröd eller i tunnbrödsrullar (rätt ägg!). Det skulle nog inte fungera lika bra att strö över pytt-i-panna med rödbetor (fel ägg!) men det är nog inte så enkelt att man bara kan säga att det skiljer på kokt och stekt ägg heller. Man ska nog se till att använda det väldigt sparsamt men då kan det smyga in den där lite äggiga smaken i bakgrunden så att det blir ett hål i smakbilden om man låter bli.

Det gränsar lite till det här med att äta fusk-kött, som i sig borde kunna rendera ett helt eget inlägg i framtiden för många jag pratar med har åskiter och synpunkter om fusk-kött. Det blir lite spännande om det alltså är fusk-ägg man äter eller om det är svart salt i kryddningen som var meningen. Jag har väl kanske redan diskvalificerat mig själv för det är då inte en macka med krasse och svart salt jag har varit sugen på.

Svart salt alltså, jag är försiktigt skeptisk men kommer nog alltid att ha det hemma i framtiden.


Meta: Johan, det funkade fin-fin med shift-retur för enkel radbrytning, tack!
Jag har något glapp i antingen tangentbordet eller högerhanden så 7:or, och T:n och L,M,N har en förmåga att trilla bort ser jag när jag tittar på tidigare inlägg ibland. Sorry – vi får nog leva med det bara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *