Hur petig får man bli?

Låt mig vara helt tydlig, det är ganska vanligt på internet (ja, annars också för den delen)  att veganerna är kinkiga med vem som är vegan eller ej. Personligen har jag påtalat i olika grupper där man jubblar över senaste kändisen som ”kommit ut” som vegan att hen nog faktiskt bara håller sig med växtbaserad kost för tillfället. Jag har frågat i en grupp för en av de kända vegankockarna varför den unga praktikanten har en Canda Goose jacka.

Veganer är strikta och petiga med smådetaljer (liksom vem annars skulle bry sig om ifall den röda färgen i godiset kommer från krossade skalbaggar).

Jag själv till exempel har ju redan talat om att min målsättning är att hela världen ska bli vegan, jag ser framför mig en värld som är precis så petig och strikt att ingen råkar äta upp en skalbagge i onödan. Nåja, min värld är inte så knepig – vi ska bara sluta utnyttja djuren och omläggningsarbetet kommer väl kanske att bli lite jobbigt (för då ska vi vara petiga och strikta) men när det väl är gjort kommer det inte att vara svårare att hålla sig helt vegan än vad det är att inte vara det. Det finns bra, lätta och enkla sätt att vara vegan.

men, och det var det jag ville vara tydlig med, varje litet steg du tar för att äta mindre kött (eller för all del animalier – det är inte bara kött ni ska sluta med i min utopi) är ett steg i rätt riktining. Det är bättre att du ibland väljer något vegetariskt än att du låter bli. Jag är inte säker på att det kommer fram när man lyssnar på oss veganer. Om du bara väljer en köttfri dag på ett helt år så är det mycket bättre än ett år med bara köttdagar (det är inte lika bra som 2 köttfria dagar men du fattar vad jag menar).

Jag säger inte att det är bra att skynda långsamt, jag säger att det är bättre att skynda långsamt än att inte skynda alls.

Tack för de tillfällen du väljer att inte äta djur!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *