Grilla?

Kan man verkligen grilla som vegan? O, ja – det kan man! Enklast och kanske bästa sättet att göra det lätt för köttisar att förstå är att ha med lite äckliga sojakorvar. Äckliga är dom kanske inte, de flesta är helt okej några är bättre och några är sämre och ingen köttis någonstans skulle gå att omvända på plats om sojakorv är det enda man har med sig.

Finns andra korvar också, måste inte vara soja man kan hitta grönsakskorvar och seitankorvar. Behöver inte ens vara korv man kan köpa färdigmarinerade tzayspett och lägga på grillen. Lätt att förklara för ofrälse också – ser ut som grillspett smakar nästan som grillspett men tänk på barnen, jag menar djuren.

Har man lite tid kan man marinera saker, skivor av t ex aubergine (skär som stora skosulor) och marinera med goda krydor, grilla hårt och gör grillränder på. Svamp vinner på att marineras innan man grillar, annars smakar det mest trist svamp. Svamp är svårt att få bra men när den blir bra, liksom mjuk och sladrig med en massa härligt ”grillvatten” så är det bland det bästa man kan göra på grillen men var beredd på ett par (ev. ganska många) misslyckade försök.

Vattenmelon i rätt så tjocka skivor ska bli väldigt bra på grillen har jag hört men inte hunnit prova än – servera med nymald svartpeppar.

Ett av mina absolut bästa grilltips är majskolv, hemligheten är att inte grilla den. Den blir i och för sig utmärkt god om man grillar den i lagom stora bitar men den är precis lika fenomenalt god om man äter den rå. Gnaga rå majskolv och haspla ur sig dåliga veganskämt och prata om rawfood kan skrämma bort en köttis för resten av livet.

Sparris! just do it.

Förkoka en del grönsaker och potatis om du tycker det blir bättre, om inte annat så kortar det ner grilltiden. En av mina favoriter är ett gammalt Mat-Tina recept, förkokt potatis (gärna typ nypotatis), trä på spett, häll över olja och flingsalt och ge de lite grillsmak – det är nog enklare att salta efteråt, förresten. Var inte rädd för att prova, koka och skär stora bitar av blomkål, grilla hela små kokta broccolibuketter. Sätt en sån där folieform på grillen om du inte är grillnörd och har en ”grill-stekpanna”. Det blir mycket enklare när maten inte trillar genom gallret och ner i glöden hela tiden.

Har du hunnit och/eller haft möjlighet att förbereda dig så se till att ha med lite olika goda såser och röror. – vi sparar den lite, det kan få bli ett eget inlägg i framtiden. *Host, Bulgur, Host*

Ska jag avsluta med en personlig favorit, så bara älskar jag att grilla hela tomater. ”Men hur varmt kan det vara egentligen?” (berömda sista ord).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *