vegan fatigue

Ursäkta en gnällig en men…

Om Veganer inte kan hålla sams bland sig själva, vad gör det för intryck på folk vi försöker påverka?

Jag såg en annons från någon som hade börjat sälja dryck till veganer och i sagda dryck (det är kaffe jag pratar om alltså) kunde man få antingen mandelmjölk, sojamjölk eller havremjölk. För att verkligen sälja in detta till sina nya vegankunder avslutade man sin annons med ”Och ni betalar inte mer fast att ni inte dricker normal mjölk”. Så jag påpekade att det kanske inte var världens bästa försäljningsknep att kalla sina nya kunder för onormala. Vips dök det upp andra veganer som tyckte att jag var sur och gnällig. Jag borde så klart ha jublat över att det fanns fler veganalternativ – och det gjorde jag – men jag blev mer störd av att de kallade komjölk för normalt. Att normen är komjölk gör den inte normal! Men jag kan tänka mig att fortsättningsvis jubla över alternativen först och sedan påpeka att kunderna slipper betala extra för att de är onormala, Priceless!

Jag såg också nyligen en ganska intressant video som på 10 minuter förklarade mästrande varför det var bättre att vara vegan än att lyssna på miljöorganisationerna. De skrev något om det i sydsvenskan också för några dagar sedan där de hade räknat ut hur långt man kan köra bil på motsvarande CO2 utsläpp för köttproduktion – och det är helt horribelt och siffrorna är skrämmande och den enkla lösningen är tydligen att sluta äta kött (eller i alla fall betydligt mindre eller viltkött – och visst jag är emot det också eftersom det fortfarande dör djur men det dör färre djur) men det finns tydligen ingen vettig vegan att uppbringa som kan förklara det här utan att det slår slint och att alla blir arga på alla. Det kan inte vara rätt väg att gå.

Vi måste bli bättre på att få fram det som är viktigt utan att tvinga det på folk som inte är redo att höra det – Jag är inte säker på att facebook/internet är rätt plattform men det är ju där folk finns och lyssnar, säg något vettigt så lyssnar folk men om vi bara retar upp köttätarna vinner vi inte över dem. och jo, jag vet – det finns en helt sanslöst massa korkade köttätare som kommer viftande med sitt djävla bacon så fort det är något. Mitt förslag är att vi börjar inte med dom även om de skulle behöva det mest.

Det finns ju väl fungerande goda alternativ att äta, vad är det som gör köttisar så livrädda att prova? En del av problemen anar jag i menyn från Metallica konserten där det stod längst ner (efter alla köttalternativ) att det finns inget vegetariskt alternativ – vad tror ni det här är Way out west? Kan det vara ett problem att veganlobbyn har pushat så hårt för att köra WoW köttfritt att det slår över? Varför inte bara se till att det på WoW finns veganska alternativ som är så mycket bättre att ingen hellre väljer sunkiga sibyllaburgare? Då hade kanske någon av de vegeterianer/veganer som varit med och satt publikrekord på Ullevi kunnat få något att äta?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *